Jaki miód wybrać?
MIÓD GRYCZANY
Uwielbiany jest przez cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków (zwłaszcza pierników). Smak: słodki, bardzo aromatyczny, ostry. Jest najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Jako patoka (plynny) ma bardzo jasnobrunatną z czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu jaśnieje i tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brązowej. Sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Jest wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Miód gryczany wpływa korzystnie na wzrok, słuch i pamięć. Ze względu na znaczną zawartość fruktozy jest polecany chorym na cukrzycę insulinoniezależną.
MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ
Ze względu na uniwersalne zastosowanie i dużą wartość dla człowieka nazywany jest miodem królewskim lub papieskim. Wykazuje również łagodnie przeczyszcza-jące przy zaparciach przy lub lekko zapierajace przy biegunkach. Po skrystalizowaniu miody spadziowe najczęściej przybierają barwę ciemno-brązową. Barwa: szaro-zielonkawej, poprzez brązową, do prawie czarnej. Działa również wspomagająco w chorobach reumatycznych, schorzeniach układu nerwowego, chorobach skóry, przyśpiesza gojenie ran. Smak: słodki, łagodny o lekko korzennym lub żywicznym aromacie.
Działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, łagodzi kaszel. Ponadto jest polecany osobom z hipowitaminozą i anemią, szczególnie u dzieci.
MIÓD LIPOWY
Smak: od słodkiego, przez słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego, charakterystyczny, lekko szczypiący w język. Polecany chorobach serca i układu
krążenia. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Działa łagodnie moczopędnie skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Barwa: od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do zlocistego. Ponadto miód ten działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Aromatyczny i smaczny. Zapach przypomina kwitnącą lipę. Miód ten jest jest polecany również w schorzeniach ukladu nerwowego, stresie i bezsenności.
MIÓD NAWŁOCIOWY
jest głównie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. Jest mało popularną odmianą miodu i przez to dość trudny do nabycia. Smak: słodki, wyczuwalną kwaśnawo-gorzką nutą. Dość szybko krystalizuje tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie. Polecany jest ogólnie przy schorzeniach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą. Pomaga też przy nadniernym stresie, wyczerpaniu fizycznym organizmu. Barwa: jasnożółta. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”.
MIÓD WIELOKWIATOWY
Barwa: różnorodna, od jasnokremowej do herbacianej. Zwykle miody wiosenne są jasne, a letnie ciemne. Smak najczęściej łagodny, uzależniony od pory powstania.
Zalecany jest w chorobach serca, naczyń, wątroby, woreczka żółciowego. Otrzymywany z nektaru zbieranego z roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących. Miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogate w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ze względu na łagodny smak polecany szczególnie dzieciom. Miody wiosenne odznaczają się dużą zawartością cukrów prostych. Sprawdza się również w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
MIÓD AKACJOWY
Barwa: w stanie płynnym zielonkawa, jasnosłomkowa lub jasnobursztynowa. Jest przydatny u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy. Popularny środek słodzący do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów. Ceniony jest również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego a także w zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych żołądka i jelit.. Po skrystalizowaniu (bardzo wolno krystalizuje, nawet po upływie roku) przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego. Jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Smak: delikatny, słodki, lekko kwaskowaty.
MIÓD ZE SPADZI LIŚCIASTEJ
odmiana miodu występuje w Polsce rzadko i pochodzi głównie ze spadzi topoli, brzozy i lipy. Barwa: od zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej. Po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy, szarobrązowy z odcieniem zielonym do brązowego. Smak: lagodny z żywicznym posmakiem, może być cierpkawy.
Spadź jest to słodka ciecz wystepująca na liściach, pędach i gałązkach. Wytwarzana przez mszyce i inne owady, a następnie pobierana przez pszczoły i przetwarzana na miód. Znajduje zastosowanie w leczeniu stawów, układu moczowego, chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit. Zawiera niewielkie ilości
witamin A, B2,B6,C,PP i witaminę K oraz olejki eteryczne. Zakres działania jest zbliżony do miodu spadziowego z drzew iglastych.
MIÓD MALINOWY
zawiera dużo olejków eterycznych. Polecany jest do kąpieli na urodę i miękką skórę. Jego zapach koi i uspakaja nerwy. Barwa: złocista, po skrystalizowaniu jaśnieje do białości. Lubiany przez dzieci, podobnie jak miód akacjowy. Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka. Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy. Smak łagodny, lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Polecany jest rownież przy niedokrwistości. Miód malinowy działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo.
MIÓD RZEPAKOWY
bardza rzadko spotyka się go w postaci płynnej, ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy bardzo szybko krystalizuje. Smak: bardzo słodki. Barwa: tworzy kompozycję jasnych barw, od białej po kremową. Po skrystalizowaniu jest jasnożółty lub kremowy. W postaci płynnej ma kolor słomkowy. Polecany dla cierpiących na choroby sercowe.Anajlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy. Witaminy: z grupy B, K,C i kwas nikotynowy. Znane jest rowniez jego dzialanie na problemy skorne. Przyspiesza gojenie sie ran, chroni przed zakazeniem.
PROPOLIS
Propolis czyli kit pszczeli, to substancja pozyskiwana przez pszczoły i ma bardzo silne właściwości antybakteryjne. Lecznicze właściwości leczeniu wrzodów żołądka, jelita cienkiego i grubego, hemoroidów, infekcji pochwy oraz silne działanie antybakteryjne, przy leczeniu nadciśnienia w profilaktyce zawału serca, udarów mózgu, miażdżycy, bolesnych menstruacjach, chorobach gardła, przeziębień, zapaleniu płuc, prostaty Propolis nazywany jest „wymiataczem , wolnych rodników. Propolis można stosować również zewnętrznie w postaci okładów.
PIERZGA
Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy przetworzony przez pszczoły stanowiący głównie ich pokarm. Swoje dobroczynne właściwości osiąga dzięki procesowi fermentacji. Pierzga pszczela to bogactwo wielu witamin i minerałów takich jak: witamina A, witaminy z grupy B, a także C,D,E,K,P,PP oraz pierwiastki żelazo,
potas, krzem, mangan, siarka. Zalecana dawka osobie dorosłej 30 g. Jedną łyżeczkę produktu zalać przegotowaną zimna wodą i odstawić na kilka lub
kilkanaście godzin. Najlepiej spożywać rano na czczo.
PYŁEK PSZCZELI
Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, cukrów prostych i złożonych oraz aminokwasów, w tym argininy. Pyłek znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Kuracja pyłkowa poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmaga odporność organizmu. Pyłek pochodzący z różnych roślin oraz okresu zbioru wykazuje różnorodne działanie. Najbogatszy w składniki mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie jak największej ilości gatunków roślin.